hirdetés
hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

2017/1-2-es lapszámunkból

2017-01-27

▪ Dr. Novothny Ferenc: Szabadtéri napelemes erőművek földelése
lapunkbol_1a_448A napelemes erőművekre jelenleg érvényes szabványelőírás az: MSZ HD 60364-7-712:2006 „Épületek villamos berendezéseinek létesítése 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek”. Ebben a szabványban sem a napelemtábla keretére, sem a napelemek tartószerkezetére vonatkozóan nincs kötelező érvényű földelési, egyenpotenciálra hozási előírás. A lapunk 2017/1-2-es számában megjelenő írás egy olvasói kérdésre válaszolva járja körül a témakört.

▪ Déri Tamás: Finnország fényei
lapunkbol_2a_811A cikksorozat északi tájakra látogató első része a Lappföld fővárosa, Rovaniemi közvilágítását mutatja be. A 60 000 lakosú város pontosan az északi sarkkörön, az északi félteke 66° 33' 39" szélességi fokán húzódik, és mivel egyben a Mikulás hivatalos lakóhelye, nem csoda, hogy turistaforgalma időnként megtízszerezi a lakosság számát. A másfél évezredes város világítási megoldásairól szól – az északi fekvésből adódó különleges természetes világításra is kitérve – az idei első számunkban megjelenő cikk, szokás szerint sok-sok felvétellel illusztrálva.

▪ Kosák Gábor: Megjelent az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat 3., 4., 5. és 6. része magyar nyelvű változatban (I.)
lapunkbol_3a_691A sorozat szabványait eredetileg angol nyelvű MSZ EN szabványként adták ki. A magyar nyelvű változatok a Villamosipari Vállalkozók Egyesülete és az Európai Unió támogatásával jelenhettek meg. Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozatot az IEC TC 17 „Kapcsoló- és vezérlőkészülékek” műszaki bizottság IEC SC 17D „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések” műszaki albizottsága dolgozta ki. A CENELEC európai elektrotechnikai szabványosító szervezet módosítás nélkül átvette és európai szabványsorozattá nyilvánította, majd Magyarország CENELEC tagságából eredően, MSZ EN szabványsorozatként lett a magyar szabványállomány része. A 2017/1-2-es számunkban megjelenő I. rész a szabványsorozat 1. és 2. részeit tekinti át röviden, majd a lapunk következő számában megjelenő második részben a 3., 4., 5. és 6. részek ismertetése következik.

▪ Dr. Csanádi Károly: Az építésüggyel összefüggő kormányrendeletek 2016-ban hatályba lépett módosításai (II.)
lapunkbol_4a_571Az alábbi gyűjtemény a szöveg pontossága céljából szó szerint tartalmazza a címben szereplő jogszabályok módosításait és kiegészítéseit a végrehajtott változásoknak és a jogszabály-helynek megfelelően. Az Olvasó az általa már ismert kormányrendeletek rendelkezéseinek gyakorlati alkalmazása során a módosításokat a munkájához szükséges tárgykörben és mértékben felhasználhatja a cikk alapján. A 2017/1-2-es számunkban megjelenő írás folytatja és befejezi az előző számunkban megkezdetteket.