Hírek-aktuális

 

 

 

2017/8-9-es, szeptemberben megjelenő lapszámunkból

2017-08-24

▪ Kosák Gábor: Egy különleges biztonsági szabvány – az orvostechnikai szabványok IEC/ISO 60601/80601 sorozata
lapunkbol_1_250_04A villamos energia veszélyes, és ez a veszély ellentétben más – például mechanikai – veszélyekkel, előre nem érzékelhető, rejtett, nem jelzi előre recsegés, ropogás vagy más figyelmeztető jel. Ezért fokozottan fontosak a villamos biztonsági szabványok. A készülékekre vonatkozó villamos biztonsági szabványok felépítése, követelményei nagyon hasonlóak. A védelem az aktív részek megérintése ellen, a melegedés, a szivárgóáram és a villamos szilárdság, a védőcsatlakozás, a kúszóáramutak, a légközök és a szilárd szigetelés, az ezekre vonatkozó követelmények mindegyik biztonsági szabványsorozatra jellemzőek. A lapunk 2017/8-9-es számban megjelenő írás a gyógyászati villamos készülékekre vonatkozó biztonsági szabványsorozat villamos biztonsági szabványsorozatokhoz való hasonlóságát és az eltéréseket fejti ki.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Kábelek építményekben
lapunkbol_2_250_052017. július elsejétől kezdve az EU-ban kábeleket csak CE jelöléssel és teljesítményigazolás biztosításával lehet forgalomba hozni! A korszerű épületekben egyre több és több kábelt kell alkalmazni, nő a kábelek és vezetékek fektetési sűrűsége, és ezzel egyidejűleg növekvő a jelentőségük a tűzvédelemben is. Ez vezetett el a tavalyi esztendőben az európai szintű szabályozás bevezetéséhez. A magas- és mélyépítészet építményeiben a kábelek és vezetékek, mint építészeti termékek tűzvédelmi tulajdonságainak a többivel összeegyeztethetőnek kell lennie. Az intézkedések alapja a 305/2011/EU-rendelet, amely az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról szól, azaz előírja, hogy Európai Unióban forgalomba hozandó építészeti termékeknek milyen követelményeknek kell megfelelniük. A 2017/8-9-es lapszámunkban megjelenő cikk a rendelet hatályba lépését követő változásokat ismerteti.

▪ Murvai István: Hiányos szakmai ismeretek miatt bekövetkező veszélyhelyzetek
lapunkbol_3_250_05Az építtetők mindennapi munkájuk során beszerzik az építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához szükséges hatósági engedélyeket, majd a szakági villamos tervezők és a villamos kivitelezők munkájának eredményeként elkészül a létesítmény villamos berendezése. Ennek biztonságos műszaki állapotát a kivitelezők villamos műszaki vezetői, és szakvizsgázott erősáramú szakemberek is tanúsítják. Az üzemeltető napi karbantartási és üzemviteli munkája mellett az elvégzett időszakos villamos felülvizsgálatokkal és a feltárt hiányosságok megszüntetésével biztosítja, hogy az adott létesítmény, munkahely, technológia, munkaeszköz megfeleljen a létesítés időpontjában hatályos villamos biztonságtechnikai követelményeknek. Mindezek alapján vélelmezhető, hogy minden létesítmény villamos berendezése biztonságos. Ennek ellenére érdemes „mintavétellel” megvizsgálni ezen állítás igazát. A 2017/8-9-es számunkban megjelenő cikk – a leggyakrabban előforduló hiányosságok kiemelésével – az ellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea