Hírek-aktuális

 

 

 

2018/6-7-es, júniusban megjelent lapszámunkból

2018-05-17

▪ Dr. Novothny Ferenc: Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat! (IV.)
lapunkbol_1_250_14A cikksorozat korábbi részeiben sorra vettük az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet, valamint a rendelet 1. melléklete a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) fogalmi meghatározásait és értelmező rendelkezéseit. Továbbá elkezdtük a VMBSZ előírásainak egy-egy témakör köré csoportosított ismertetését. A befejező, „A villamos műszaki biztonsági szabályzat előírásváltozásai” alcímű rész a VMBSZ utolsó két témakörének előírásait ismerteti. A június-júliusi számunkban megjelenő befejezés a villamos berendezések helyszíni összeszerelésére, javítására és karbantartására vonatkozó követelményeket, a villamos szerkezetek műszaki biztonsági követelményeit, a javítás utáni vizsgálta teendőit ismerteti.

▪ Murvai István: Ellenőrzési feladatok a villamos berendezések létesítésének befejezését követően
lapunkbol_2_250_13A tervezői, kivitelezői munka befejezése, a létesített villamos berendezés működése nem feltétlenül jelenti a biztonságos üzemeltetés műszaki feltételeinek a teljesítését. Amennyiben a beruházó a hatósági használatbavételi eljárás során a villamos berendezésnél létesítési és minősítési hiányosságokat tapasztal, jogosan jelentik ki, hogy nem veszi át a villamos műszaki biztonsági hiányosságokkal létesült villamos berendezést. A biztonságosan és üzembiztosan működő villamos berendezés létesítéséhez a beruházó villamos műszaki ellenőrének, a villamos kivitelezők műszaki vezetőinek, a villamos kivitelezők műszaki előkészítőinek, az elosztó berendezés gyártóinak, a darabvizsgálati minősítőknek és a felülvizsgálóknak a hiánytalan munkavégzése és együttműködése szükséges. Csak így létesíthető az üzemszerű, valamint az üzemszerűtől eltérő, rendeltetésszerű használatban bekövetkezhető meghibásodásnál is biztonságosan üzemelő villamos berendezés. A június-júliusi számunkban megjelenő írás a villamos tervezők önellenőrzési, valamint a tervellenőrök műszaki biztonsági, ill. a berendezés gyártójának a villamos berendezés létesítésének befejezését követő feladatait ismerteti.

▪ Arató Csaba: A budapesti metró története (IV.)
lapunkbol_3_250_14A 2-es metró eredeti villamos munkáinak fővállalkozója a VBKM Villamos Állomásszerelő Vállalata (VÁV) volt. A VÁV részt vett a villamos tervezésben, a kis- és nagyfeszültségű berendezések gyártásában, helyszíni szerelésben, a vizsgálatokban és az üzembe helyezésben. A villamos berendezések tekintetében a villamos energia felhasználása alapvetően két területen oszlik meg, az egyenáramú vontatás (825 V DC) és a kiszolgáló berendezések (3x400/230 V, 50 Hz, AC) segédüzem, motorok, világítás stb.) között. Ami a járműveket illeti, a vonal üzembe helyezésekor szovjet Metrovagonmas (korábban Mityiscsi Gépgyár) gyártmányú Ev típusú motorkocsikkal indult az üzem. Ezt az Alstom-ok érkezéséig a Szovjetunióból importált hasonló kivitelű további típusok követték. A lapunk június-júliusi számában megjelenő negyedik rész tehát a 2-es metró villamos berendezéseit és járműveit ismerteti meg az olvasókkal, kitérve az egyenáramú és a váltakozó áramú áramellátásra, a mostani és a korábbi metrószerelvényekre.

▪ Dr. Novothny Ferenc: Gyógyászati helyek előírásai
lapunkbol_4_250_05A tervező és kivitelező szakemberekben számos kérdés merült fel az MSZ HD 60364-7-710:2012 „Kisfeszültségű villamos berendezések” 7-710. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Gyógyászati helyek szabvány értelmezése és alkalmazása során. Ezért a Magyar Szabványügyi Testület (továbbiakban MSZT) újra összehívta a 840-es Épületek Villamos Berendezései műszaki bizottságot, amely a hozzá eljuttatott értelmezési problémákra állásfoglalásokat fogalmazott meg. A június-júliusi számunkban megjelenő írás ezeket, a szabvány előírásaihoz fűzött kiegészítő észrevételeket ismerteti.

 

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea