Hírek-aktuális

 

 

 

A szerszámok rendeltetésszerű használata – azaz nem minden csillagcsavarhúzó egyforma

2019-10-11

Gyakran hallani: „Adj egy csillagcsavarhúzót”? No de teljesen mindegy lenne, hogy milyen méretűt? Dehogyis! A lapos fejű csavarokhoz hasonlóan a csillag csavarfejek esetében is tömérdek, számokkal jelölt mérettel találkozhatunk. Hogyan is működik ez?

A legkisebbek 000, majd ettől kezdve 00; 0; 1; 2; 3 és 4-es méretűek. Szemléletesebben: a 000 méret egy tű csúcsával, míg az 5 egy férfi hüvelykujj méretével hasonlítható össze.

A csavarhúzó helyes használata érdekében az adott csavarnak megfelelő szerszámot kell kiválasztani. A csavarhúzó és a csavar felületének teljes egészében érintkeznie kell, rések nélkül. Tartsuk szem előtt, hogy a laza illeszkedés kárt tesz a csavar fejében, valamint magában a csavarhúzóban is.

artykul-ph-pzt_310_310A csillag csavarhúzók méretükön kívül még egy kategória szerint csoportosíthatók. PH és PZ típusú fejeket különböztetünk meg. Mindegyik csavarfejhez a hozzá megfelelő, ugyanazzal a jelöléssel ellátott csavarhúzót kell használnunk. A „felülnézetből” látható egyértelmű különbségeken kívül leginkább a keresztmetszetük különbözik. A PH fej peremei ferdék, míg a PZ fej peremei párhuzamosak. Ebből adódóan az azonos méretű PH csavarhúzó egy PZ csavarfejben lazán fog illeszkedni és fordítva, a PZ csavarhúzó feje csak részben illeszkedik a PH csavarfejbe.

FONTOS: A munkafelületek pontatlan illeszkedése a szerszámok nem rendeltetésszerű használatát jelenti!

Az értékesítési statisztikák szerint az eladott csavarhúzók 80%-a PH profilú. Azonban ha megvizsgáljuk a mindennapjainkban használt csavarokat azt látjuk, hogy a PZ csavarok dominálnak. Szem előtt kell tartani, hogy csillagcsavarhúzók esetében nem elég a megfelelő méretet kiválasztani, azt is ellenőrizni kell, hogy PZ vagy PH profilú csavarral van-e dolgunk. Ez kulcsfontosságú a szerszám élettartama és a csavarfej állapota szempontjából is.

Ha a szerszám lazán illeszkedik a csavarfejben, a csavar be- és kihajtása mindkét anyag károsodásához vezet. Minden alkalommal káros hatást fejtünk ki mind a csavarfejre, mind a csavarhúzó éleire. Ha a csavarfej sérül, a későbbi szervizelési munkák során nagy gondot jelenthet a kicsavarása. A szokásostól magasabb pontszerű terhelésnek kitett csavarhúzófej szintén gyorsan „elhasználódik”. Ennek következtében nem fog illeszkedni a rendeltetésszerű használatnak megfelelő csavarfejbe, valamint károsítani is fogja azt. Nem nagyon beszélhetünk ebben az esetben a csavarhúzófej és a csavarfej megfelelő illeszkedéséről. Ismét laza lesz az illeszkedés és munkavégzés közben nem fognak teljes egészében érintkezni a felületek, ez pedig a csavarhúzó károsodásához vezet. És így be is záródik a kör...

wiha_csillag_310_310Az ebben a cikkben közölt információk nagyon egyszerű, naponta több alkalommal végrehajtott tevékenységekre vonatkoznak, azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy még (és főként) a legegyszerűbb műveletek is megfelelően kiválasztott szerszámot igényelnek. Érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire sok minden múlik a csavarhúzófej megfelelő kiválasztásán. Ezzel a módszerrel könnyű befolyásolni a csavarhúzófej, valamint az azzal szerelt alkatrészek élettartamát.

https://www.wiha.com/hu/hu/szerszamok/csavarhuzok/?p=1&o=2&n=12&f=471

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea