hirdetés
hirdetés

Hírek-aktuális

 

 

 

Áprilisi lapszámunkból!

2016-03-29

Ismét rekordokat döntött a Light+Building

kov_1_150_01Az idei Light+Building rekordokat döntött mind a kiállítók és a látogatók (akik közül minden második Németországon kívülről érkezett) számát, mind a kiállítási terület méretét tekintve. Ezzel a szakvásár ismét megerősítette pozícióját, mint a világ vezető világítástechnikai, villamossági és épülettechnikai kiállítása.
A kiállításról részletes képes beszámoló lapunk áprilisi számában olvasható.

 

 

Murvai István – A villamos tervezők és kivitelezők együttműködésének szempontjai

kov_2_150_01A villamos tervezők a társtervezőkkel – építész, építő, épületgépész – egyeztetve teljesítik a biztonságos használat és üzemeltetés követelményeit. A kivitelezési tervdokumentáció egyben technológiai és létesítési utasítás is. A villamos kivitelezők a tervutasítások betartásával maradéktalanul teljesítik az áramütés elleni védelem, a zárlatvédelem és a tűzvédelem követelményeit.
Ezen állítás teljesülésének igazolását vizsgálja meg a kisfeszültségű felhasználói villamos berendezéseknél a 2016/4-es számunkban megjelenő írás.

Balogh János Miklós – Óvodában jártam… napjaink alkotásai

kov_3_150_01Felkérést kaptam egy ötvenedik évében járó óvoda villamos berendezései szabványossági felülvizsgálatának ajánlattételére. A jelenség, amit tapasztaltam, nem egyedülálló, sokkal inkább nevezhető általánosnak a gyermekintézmények területén. De miért is kerültem az óvodába? Egy borongós tavaszi napon jelentős eső zúdult a városra. A szinte esti sötétséget okozó felhőkből nagy eső zúdult az óvodára is, így a napi program lebonyolítására csak az épületben volt lehetőség. Az egyik csoportszobába benyitó óvónő a derengő félhomályt szerette volna megtörni a világítás bekapcsolásával. A kapcsolók felé nyúlva kellemetlen érzést tapasztalt, de még időben el tudta rántani a kezét.
Az óvodában tapaszalt állapotokat mutatja be képekkel is illusztrálva az áprilisi számunkban megjelenő cikk, amelynek záró mottója ezúttal is: „Kollégák, így ne szereljünk…”

 Déri Tamás – Portugália fényei

kov_4_150A portugál Coimbra belvárosának mind kultúrtörténeti, mind művészettörténeti szempontból értékes műemlékeit az UNESCO 2013-ban felvette világörökségi listájára. A történelmi városközpont és az egyetemi negyed közvilágítását ennek megfelelően elsősorban a nosztalgia-lámpatestek biztosítják.
A város és néhány műemlékének világítási megoldásait mutatja be szokás szerint sok-sok szép felvétellel az április számunkban megjelenő cikk.

▪ Murvai István – A napelemes kiserőművek engedélyezési és létesítési tapasztalatai az építtető szemével (I.)

kov1_150A napenergia villamos energiává történő átalakításának és hasznosításának veszélyforrásait és a hatásos védelmeket ismerni kell, a szükséges műszaki biztonsági intézkedések alkalmazása és a villamosenergia-termelő rendszer biztonságos üzemeltetése céljából. A fogalmak és jogszabályok ismerete és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges a műszaki döntéseknél.
A napelemes kiserőművek engedélyezéséhez és létesítéséhez szükséges fogalmakat, műszaki jellemzőket, jogszabályokat és előírásokat ismerteti a cikksorozat, amelynek első része áprilisi számunkban olvasható.

▪ Kádár Aba, dr. Novothny Ferenc – Érintésvédelemtől az áramütés elleni védelemig (III.)

kov2_81Az Európai Unióhoz való csatlakozással nem csak fogalmi változásokat, méretezési változásokat kellett megélnünk, hanem egészen új tárgyalásmódot, szemléletváltozást és szerkezeti átalakítások sorát kellett megszoknunk. A cikksorozat 2016/4-es számunkban megjelenő harmadik része arra folytatja a válaszadást arra, hogy hogyan jutottunk el napjainkig, és hol tartunk ma. Kitér az egyenpotenciálú összekötés, a védővezető, a hiba esetén való önműködő lekapcsolás és a kiegészítő védelem kérdéseire.

▪ Kovács Ádám: „Tűzoltó fáklya”

kov3_150A „tűzoltó fáklya mind a háztartásokban, mind járművekben, ipari környezetben vagy informatikai eszközök területén előnyösen használható. Kis- és középfeszültség jelenléte esetén is minden további intézkedés megtétele nélkül alkalmazható, és az oltás azonnal megkezdhető. Oltóanyaga nem tesz kárt semmiben, sőt az elektromos eszközök az oltás során is működőképesek maradnak.
A fáklya előnyeit veszi részletesen sorra és működését mutatja be az áprilisi számunkban megjelenő írás.