Hírek-aktuális

 

 

 

Brnóban is a digitalizáció állt a középpontban

2019-10-11

Idén október 7–11. között a 61. Nemzetközi Gépipari Vásár (MSV) került megrendezésre Brnóban, ahol a gép- és elektrotechnikai ipar valamennyi fontos területe képviselteti magát, bemutatva az ipari technológiák területén megjelent legfrissebb újdonságokat és trendeket.

A szakkiállítás már 2015 óta foglalkozik célirányosan a küszöbön álló negyedik ipari forradalommal, és természetesen idén sem volt ez másképp. Bár a központi téma magasabb szintre lépett, és a Digitális gyár 2.0, valamint az Ipar 4.0_2. hullám elnevezést viselte.

Éppen ez a terület teszi érdekessé a villamos szakemberek számára is ezt a gépipari szakvásárt. A Digitális gyár 2.0 a digitális jövőre irányuló információkra és az IoT megoldásokra fókuszál. Bemutatásra került számos, a termelés nagyobb hatékonyságát és minőségét célzó digitális fejlesztés, energiamenedzsment és mesterséges intelligencián alapuló megoldások.

msv_1_250A brnoi vásárváros emblematikus 1928-ban épült A csarnokában az A1-es pavilonban kapott helyet a Digitális gyár 2.0 kiállításhoz kapcsolódó Kiberesemény pódium a Microsoft védnökségével. Az eseményen előadások, prezentációk, kerekasztal beszélgetések és viták zajlottak. A Digitális gyár 2.0 másik központi helyszíne az E-pavilon E2 terme volt, ahol 2019. október 9.-én, szerdán, az „Ipar 4.0_2.hullám” nemzetközi konferencia került megrendezésre. Az érdeklődők a kiállítók előadásain keresztül betekintést kaptak a gyártás digitalizálásának alapelveibe, valamint megismerhették a területhez kapcsolódó fejlesztéseket, megoldásokat. A digitális jövőre összpontosító termékeket, eszközöket az egyes ipari csarnokok kiállítói mutatták be.

Az egyik magyar kiállító, a Haris Digital Engineering Kft. is ezen a területen fejlesztett olyan a termelést, a gépidő jobb kihasználtságát segítő szoftvert, ami a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé, megfizethetővé teszi az Ipar 4.0-hoz való csatlakozást. A 2018-ban alakult cég éppen október elején nyerte el Central European Startup Awards díjat a Best IoT Startup kategóriában.

msv_2_250Idén a szokottnál is nagyobb volt az érdeklődés a magyar cégek részéről, így 23 kiállító képviselte hazánkat önálló vagy közösségi standokon. Nem véletlen tehát, hogy a vásár keretein belül a CED magyar közösségi standon került ünnepélyes keretek között megnyitásra a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) Brno-ban nyílt új irodája. Az ünnepségen mind Csehországot, mind Magyarországot magas rangú tisztségviselők képviselték. Az iroda új piaci és üzleti lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára, miközben feltérképezi az ipari szegmenseket és az együttműködési területeket, amelyek további export- és befektetési lehetőségeket teremtenek partnereik számára.

msv_5_250Az MSV-vel egyidőben zajlott immár hagyományosan a Transport&Logistics (Szállítás és Logisztika), valamint az ENVITECH (a környezetvédelmi technológiák kiállítása) is. A Transport & Logistics az anyagmozgatási és raktározási technika, valamint az ipari csomagolási és szállítási rendszerek széles skáláját vonultatta fel, az automatikus raktározási rendszerektől a speciális szereléstechnikai, szállítási rendszereken át a jelölés és azonosítási megoldásokig. Az ENVITECH kiemelt témája idén a körkörös gazdaság volt, valamint az anyagi erőforrások felelős kezelése. Olyan trendről van szó, amely a fenntartható fejlődés legfontosabb területeinek egyike. A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető leghosszabbra növeljék. msv_4_250Erre alkalmas módszer lehet a vásárlás helyetti kölcsönzés, a már megvásárolt termékek javítása, átalakítása adott esetben, illetve amikor a termék eléri az életciklusa végét, akkor az alapanyagokat újra lehet hasznosítani. Így csökken a hulladék mennyisége, ráadásul az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő. Ezzel szemben a hagyományos lineáris gazdasági modell egyszeri fogyasztással számol. Emiatt a termékek olcsó, könnyen hozzáférhető alapanyagokból készülnek, alacsonyabb minőségük miatt pedig nem is olyan tartósak.

Az MSV Európa egyik legjelentősebb ipari vására, amelyen évente több mint 1600 kiállító és 80 000 látogató vesz részt. A kiállítók több mint 50%-a, a látogatók 10%-a külföldről érkezik. A látogatottság erősen szakmai jellegű. A látogatók több mint 70 %-a befolyással bír a beruházásokkal kapcsolatos döntési folyamatokra, egyharmada pedig a csúcsmanagement soraiba tartozik.

msv_3_250A kiállítók között a multinacionális cégek cseh leányvállalatai mellett számos cseh cég képviseltette magát új fejlesztéseivel, mint például Csehország legnagyobb fémmegmunkáló gépgyártója a Kovosvit MAS, vagy a Kuboušek Group, amely ebben az évben három pavilonban is megjelent a minőség-ellenőrzés, a mérőeszközök, az automatizálás területén. A Neuron Soundware is bemutatkozott a kiállításon. A cég egy start-up vállalkozás, amely audio diagnosztikával foglalkozik. Három éves – többek között a Siemensnél és a Deutsche Bahnnál végzett – adat- és hanggyűjtés után olyan egyedi adatbázissal rendelkeznek, amelynek – valamint a kifejlesztett szoftvermegoldásnak – köszönhetően képesek felismerni, hogy egy gép hol és miért áll le, vagy fenyeget meghibásodás.

Az MSV kiállítás legközelebb 2020 október 5-9. között kerül megrendezésre, és várja az érdeklődő szakembereket.

niKa

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea