Hírek-aktuális

 

 

 

2023/8–9., szeptember 12-én megjelent lapszámunkból

2023-08-29

▪ Dr. Novothny Ferenc: Az ívhiba-érzékelő készülék (AFDD) hatótávolsága
lapunkbol_1_250_71Cikkünkben az ívhiba-érzékelő készülékekkel és helyes alkalmazásukkal egy olvasói kérdésre válaszolva foglalkozunk.
Kérdés: A kérdésem az AFDD-re vonatkozik. Van itt pár olyan, ahol a tápvezetéket felülről és alulról is be lehet kötni. Most azt kérdezem magamtól, ha ív keletkezik, hogyan tudja az AFDD megkülönböztetni, hogy az az AFDD mögötti biztosított áramkörben, vagy az előtte lévő tápvezetékben fordul elő. Az AFDD lekapcsol akkor is, ha az ívelési hiba a tápvezetékben történik? Ha ez így van, akkor ez szerintem a gyakorlat számára is érdekes lenne. Utólagos beszereléskor nem feltétlenül kell az AFDD-t a tápvezeték elejére helyezni, ahol ez helybeli okokból stb. problémás, hanem elhelyezhető a vezeték végére is, és így is megvédené a teljes tápvezetéket az ívhibától. Úgy látom, hogy erre a szabványok nem térnek ki. De az egyik-másik esetben még további biztonságot hozna.
Ezekre a kérdésekre ad részletes választ a 2023/8–9. számunkban megjelenő írás.

▪ Arató Csaba: A szerelői ellenőrzésről, a villamos felülvizsgálatokról (I.)
lapunkbol_2_246Cikksoroztunkban a szerelői ellenőrzés, a villamos felülvizsgálatok témájával egy olvasói levélre válaszolva foglalkozunk, a jogszabályi háttérre is részletesen kitérve. Mindezt annak érdekében, hogy tisztázzuk a problémákat, eloszlassuk a bizonytalanságokat, segítsük a villamos szakemberek munkáját.
Kérdés: A szerelői ellenőrzés megszűnt (kivéve az ÁVK és a kéziszerszám ellenőrzést). De nyilvánvalóan az a tevékenység, amit a szerelői munka befejező műveletének nevezünk (remélem, jól nevezem), az megmaradt. A „befejező művelet” pontos tartalmát nem sikerült felderítenem, és elég nagy a bizonytalanság ebben az ügyben (nálam). Többek között, hogy mit végez a VBF felülvizsgáló és mit a villanyszerelő? Másik kérdésem az lenne, hogy a szigetelési ellenállásmérést ki végzi? Végezheti a villanyszerelő, vagy esetleg kötelező neki is elvégezni? Azt tudom, hogy a hurokimpedancia mérés és annak dokumentálása a VBF hatáskörében van. Olyan apropóból jött ez elő nálam, hogy a középfokú villamos oktatásban a hurokimpedancia elmélete és gyakorlati mérése háttérbe szorult, amivel én nagyon nem értek egyet. A szigetelési ellenállás mérése változatlanul szerepel a gyakorlaton és a gyakorlati vizsgákon. Kérem, segítsenek kiigazodni ezen témakörökben, előre is köszönöm! (Tisztelettel, K. L. oktató)
A 2023/8-9. lapszámunkban induló cikksorozatunk ezekre a kérdésekre válaszolva foglalkozik a felülvizsgálatot témakörével.

▪ Murvai István: Közép- és kisfeszültségű villamos berendezések létesítési, üzemviteli munkái, biztonságos használatának feltételei
lapunkbol_3_250_71Rendeltetéstől függetlenül minden létesítmény villamos berendezését úgy kell megtervezni, létesíteni, üzembe helyezni, üzemeltetni, átalakítani, javítani, rendszeresen karbantartani, hogy az megfeleljen az élet, az egészség védelem és a testi épség védelem, továbbá a vagyonvédelem követelményeinek. Cikkünkben a különböző rendeltetésű létesítményekben lévő közép- és kisfeszültségű felhasználói tulajdonú villamos berendezések létesítési, üzemviteli munkáival, a biztonságos használat feltételei megteremtésének feladataival foglalkozunk. A bevezetőben előírt villamos műszaki követelmények azonban a létesítmények döntő többségében már a villamos berendezés létesítésének megalapozásánál, a villamos tervezési munkákban sem teljesülnek hiánytalanul. A 2023/8-9. lapszámunkban megjelenő cikkben gyakorlatban megtörtént hiányosságokat elemzünk, és kitérünk a villamos berendezések kivitelezése, valamint üzemeltetése során előforduló jellemző, ismétlődő hibákra, ill. szokás szerint néhány hiányosságot dokumentáló műszaki felvételt is bemutatunk.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea