Hírek-aktuális

 

 

 

2024/5., május 14-én megjelent lapszámunkból

2024-04-25

▪ Arató Csaba: A felülvizsgálatok rendje (I.)
lapunkbol_1_250_81Hazánkban a korábbi években működő és közismert szakképzési rendszert (lásd: OKJ) a közelmúltban teljesen átszervezték. Új jogszabályok tartalmazzák a szakmai listát, és a szükséges szakmai képesítéseket.
Módosították az OTSZ-t és a VMBSZ-t; összevonásra kerültek az EBF és az ÉVF felülvizsgálatok. Az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet szétválasztották. Megjelentek a szakmai képzések alapját szolgáló „programkövetelmények”, és kialakították a hatósági hatáskörbe tartozó jogszabály alapján szervezett képesítő képzések rendszerét. A kétrészes cikk májusi számunkban megjelenő első részében megkezdjük az újonnan kialakított szakképzési rendszer 2024. áprilisi állapotának megfelelő összefoglaló ismertetést – elsősorban az erősáramú/energetikai szakma és a biztonsági felülvizsgálatok és felülvizsgálók szempontjából.

▪ Murvai István: Ipari létesítmények biztonságosan használható villamos berendezésének létesítése (III.)
lapunkbol_2_250_79A létesítmények belsőtéri, valamint szabadtéri közép/kisfeszültségű villamos berendezésének nyomvonalterveit az építtetővel történő műszaki egyeztetés és a munkaközi tervek jóváhagyása, a villamos fővezetéktervek és az egyvonalas tervek szerint a generál villamos tervező készíti el.
Munkája során egyeztetnie kell az építéshatóságokkal, a közműszolgáltatókkal, az építésztervezővel, a statikustervezővel, a mélyépítő tervezővel, az épületgépészeti villamos berendezés tervezőkkel, a közműhálózati tervezőkkel. Az építéshatósági egyeztetési tervezői feladat kettős – az építéshatósági eljárásokban az építészeti műszaki tervező, a villamosenergia-ipari építési feladatokban a villamos tervező egyeztet.
Májusi számunkban tovább folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben biztonságtechnikai és energetikai segédletet nyújtunk az ipari létesítmények biztonságosan használható közép/kisfeszültségű felhasználói villamos berendezések létesítését megalapozó villamos kivitelezési tervdokumentációk készítéséhez, ezúttal a villamos vezetékjogi eljárás, az építés engedélyezési eljárás és a felhasználói villamos berendezések tervezési feladatainak elemzésével.

▪ Dr. Novothny Ferenc: A villamos szakma részvétele a jogalkotásban
lapunkbol_3_250_82A Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Szakbizottság hathatós közreműködésével megjelent a 78/2023. (XII. 29.) GFM-rendelet az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM-rendelet módosításáról valamint annak mellékletében az 1. melléklet a 40/2017. (XII. 4. ) NGM-rendelethez: Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (a továbbiakban: VMBSZ)
Ennek a rendeletalkotásnak a célja az egységes irányítás nyújtása a villamos szakma számára a villamos biztonság területén! Ez a rendeletmódosítás is beépül az eredeti rendeletbe, és eredeti címen a módosított változat olvasható a továbbiakban a kormányoldalon.
E rendelet hatálya alá tartoznak:
– az ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási, kommunális, lakó- és egyéb épületek villamosenergia-ellátását biztosító,
– vagy közvilágítási célú, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (Vet.) hatálya alá tartozó összekötő és felhasználói berendezések, valamint
– a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezések és védelmi rendszerek.
A májusi számunkban megjelenő írás részletesen ismerteti az új rendeletet és a változásokat.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea