Hírek-aktuális

 

 

 

2024/6–7., június 11-én megjelent lapszámunkból

2024-05-23

▪ Dr. Novothny Ferenc: Tervezői, kivitelezői nyilatkozatok
lapunkbol_1_250_82Szakmai megbeszéléseken gyakran esik szó a villamosenergetikai kivitelezések anomáliáiról. Hol arról, hogy a villanyszerelő tervez, ha van egyáltalán terv, hol arról, hogy a kivitelezés során elmaradnak egyes kiviteli megoldások, pl. a pilonok egy részébe nem kerül horganyzott villámvédelmi levezető. A tervezők ráadásul legtöbbször nem találkoznak a kivitelezés során, vagy után az általuk tervezett installáció elkészült, megvalósult formájával, és csak problémák keletkezése után szembesülnek a tervtől eltérésekkel.
Utána kívántunk járni, mi lehet ennek a gyakorlatnak az oka, és azt vélelmezzük, hogy a jogszabályok félreértelmezése adhat alapot ennek a kivitelezői magatartásnak. A 2024/6–7. lapszámunkban megjelenő írásban a vonatkozó jogszabályok helyes értelmezésével tisztázzuk, hogy kinek mi a feladata, kötelezettsége, felelőssége a villamos munkák során.

▪ Murvai István: Villamos berendezések műszaki biztonsági állapota és a villamos tervezés, kivitelezés összefüggései (II.)
lapunkbol_2_250_80Cikksorozatunkban tovább folytatjuk a meglévő, valamint az új létesítmények felhasználói tulajdonú kisfeszültségű villamos berendezések műszaki biztonsági állapota és a villamos tervezés, valamint kivitelezés összefüggéseinek vizsgálatát.
A meglévő létesítmények villamos berendezését az üzemviteli szakemberek szükség szerint javítják, elvégzik a szükséges karbantartási feladatokat, a kötelező időszakos felülvizsgálatokat. Az új létesítmények villamos műszaki átadást követő eredményesen lezárt használatbavételi eljárása látszólag biztosítja a villamos berendezés biztonságos használatát.
A bevezető ideális, igaznak látszó állításai azonban a gyakorlati tapasztalatok alapján csak elviekben teljesülnek, a villamos biztonságtechnikai követelmények megvalósítása látszólagos, az elemzés alapján kétségeket kell, hogy ébresszen.
Cikksorozatunk 2024/6–7. lapszámunkban megjelenő második részében gyakran előforduló tervezési és kivitelezési hibákra hívjuk fel a figyelmet, a gyakorlatból vett példákkal.

▪ Arató Csaba: A felülvizsgálatok rendje (II.)
lapunkbol_3_250_83Hazánkban a korábbi években működő és közismert szakképzési rendszert (lásd: OKJ) a közelmúltban teljesen átszervezték. Új jogszabályok tartalmazzák a szakmai listát, és a szükséges szakmai képesítéseket.
Módosították az OTSZ-t és a VMBSZ-t; összevonásra kerültek az EBF és az ÉVF felülvizsgálatok. Az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet szétválasztották. Megjelentek a szakmai képzések alapját szolgáló „programkövetelmények”, és kialakították a hatósági hatáskörbe tartozó jogszabály alapján szervezett képesítő képzések rendszerét. Az újonnan kialakított szakképzési rendszer 2024. áprilisi állapotának megfelelően adunk egy kétrészes, összefoglaló ismertetést – elsősorban az erősáramú/energetikai szakma és a biztonsági felülvizsgálatok és felülvizsgálók szempontjából –, amelyet az előző lapszámunkban megkezdtünk, s most a 2024/6–7. lapszámunkban a végére érünk.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea